top of page

L’Espanya buida:
una oportunitat per a les renovables?

Espanya presenta problemes d’autoconsum d’energia, els quals es podrien resoldre aprofitant el despoblament de certes regions del país.

13 min

Albaida (València) - 28 de febrer de 2022

Durant els últims 150 anys, s’ha presentat al món un augment mitjà de la temperatura de la Terra de 0,8ºC, degut principalment a emissions de gas provocades per l’efecte hivernacle (conseqüència de l’activitat humana).

 

El canvi climàtic a Europa, per una part, ha provocat un elevat augment de temperatures a les regions meridionals i àrtiques del continent, i per l’altra la disminució de les precipitacions a les zones del sur (on entra Espanya). Principalment són canvis que afecten als ecosistemes naturals, la salut humana i els recursos hídrics.

 

És ben conegut per (quasi) tot el món que el canvi climàtic és un problema greu, el qual hem d’aconseguir frenar en els pròxims anys. Però, com podem fer per a reduir-lo?

Una de les opcions més viables podria ser la de substituir totes les fonts d’energia per fonts renovables, és a dir: desfer-se de les fonts d'energia no renovables, les quals a més de ser contaminants s’esgotaràn en algun moment (gas natural, petroli, energia nuclear, etc.) i substituir-les per fonts d’energia renovables, que a més de no contaminar són il·limitades (solar, eòlica,  hidràulica, etc.).

 

El problema davant d’aquestes fonts d’energia és que requereixen d’inversions milionàries per a ser instal·lades, però, hem de tenir en compte que podem comptar amb els fonts europeus de recuperació per a realitzar-ho.

dependencia_energetica.png

Respecte a Espanya, depenem molt de energies no renovables, com el gas natural i el petroli. Espanya per exemple, serveix de pont per a Europa per al gas que prové d'Algèria. No obstant això, la situació a Europa és prou més complicada com veurem més avant.

L'any 2019, el grau de dependència energètica exterior a Espanya va ser del 75%, el més alt des del 2011. Això vol dir que el país va importar tres quartes parts de l'energia consumida.

Espanya, a més, té un problema de despoblament en moltes regions del país, especialment en comunitats autònomes com Aragó, Andalusia, Castella i Lleó o Castella-La Manxa. 

Com s'observa a la gràfica, els nous naixements només han fet que caure quasi constantment des del 1971. La principal causa és bàsicament la falta d'oportunitats que du a la gent a emigrar fora d'aquestes zones.

nous_nascuts.png

Sobre tot açò, sumem que, tot i que Espanya es troba lleugerament per damunt de la mitjana europea pel que fa a la quota de producció d'energia amb energies renovables (sense considerar encara el gas natural i l'energia nuclear), creiem que té un gran potencial per explotar en el panorama Europeu.

Espanya és un dels països de l'UE que més hores de sol recull. La comunitat valenciana en concret té una mitjana de 3.175 hores de sol anuals. Altres comunitats com Castella la Manxa que en té 3.014 o Extremadura que en té 3.294 són grans oportunitats.

Aquest mapa extret de Solargis ens mostra l'índex de radiació solar a Europa, això es tradueix en major eficiència de les plantes fotovoltaiques.

Espanya està en una posició privilegiada en aquest aspecte en el context europeu i és per això que pensem que tenim una oportunitat d'or.

Feu clic a la imatge per obrir el mapa interactiu!

Per desgràcia, vam començar la recerca pensant en la dependència energètica de països instables com Rússia i ara hem de viure les greus conseqüències d'aquesta inestabilitat: una guerra a les portes d'Europa. Totes les estadístiques següents cobren una major importància ateses les circumstàncies.

Aquesta gràfica és molt més expressiva que les paraules que la pogueren explicar.

Rússia encapçala el rànquing dels països dels quals importem energia, una qüestió amb tanta importància com l'energia en les societats desenvolupades està en mans d'un guerriller vanidós. 

Per il·lustrar més la situació, hem elaborat uns gràfics prou explicatius:

Ací s'observa com la importació no ha fet més que augmentar en la majoria de casos i, a més, en tots els casos està Rússia al cap de les importàcios, un temeritat necessària en la conjectura energètica geogràficament parlant d'Europa.

Aquest és, per descomptat, un problema que hem de solventar.

Per més informació passa el cursor per damunt de les gràfiques o fes-hi clic!

Si tot açò no pareixera suficient, a sobre, el preu d'aquests productes no ha fet més que augmentar últimament en part també per totes aquestes tensions geopolítiques.

Per contra, segons dades extretes de BloombergNEF, el cost de les energies renovables només ha fet que decréixer.

Com podem observar a Espanya tenim dos grans problemes, els quals son el despoblament a algunes zones (sobretot a l’interior) i la massiva utilització d’energies no renovables. Aquests dos problemes tenen una solució comuna: 

La nostra proposta és aprofitar aquestes zones despoblades per a instal·lar noves fonts d’energia renovable, tenint en compte que solen coincidir amb les zones més planes del país i amb les que tenen més potencial energètic (solar i eòlic principalment).

Un exemple perfecte seria aprofitar els forts corrents d’aire de Castella-La Manxa per a instal·lar aerogeneradors, és a dir, aprofitar l’energia cinètica de les masses d’aire que hi apleguen. Aquestes instal·lacions haurien d’instal·lar-se principalment en la província de Guadalajara, ja que compleix amb els requisits de ser una zona muntanyosa (aquestes instal·lacions rendeixen millor en zones elevades), i majoritariament despoblada; o en Albacete, on hi ha un gran flux d’aire, encara que està més poblada.

D’altra banda, zones amb elevat index de radiació solar com Extremadura, Castella i Lleó i Castella la Mancha podrien utilitzar-se, gràcies a la seua orografia privilegiada, per a la instal·lació de plantes d’energia solar.

Espanya és capaç de convertir-se en el principal proveidor d'energies renovables d'Europa, la solució als problemes de dependència fixant-se en altres països com Finlandia i Noruega que ja exporten la seua energia renovable.

ENQUESTA

A més de totes les dades recopilades a pàgines com l'Euroestat, em creat una enquesta per saber com d'informades estan les persones de la Vall d'Albaida sobre aquest tema.

Así us deixem l'enquesta per si la voleu omplir 

bottom of page